Pages

Sunday, 24 November 2013

I love my kampung


This is a continuation from my previous entry.

Am not going to blabber much. Just some picas-picas.

Am not an expert photographer so don't expect a high quality image. Badaboom!

Me, presenting... ~drum roll~

Batu karang yang terdampar di tepi pantai.... Aww! so not romantic! JK! JK!

Jalan-jalan exercise konon... this is around 7 am.

Ahh.. nice morning. Still can breath the fresh air... bau laut la

Oleh kerana kaki sangat gatal mau jalan2... so aku pun jejalan around that sangkar balat.
Balat hitam a.k.a sea cucumber sana sini. 

Ala... lupa terambil balat putih dekat sangkar sebelah.

Balat hitam yang sangat jinak.. la... konon. 

Sebenarnya dia tidak dapat lari.

Round-round keliling sangkar, nampak ni binatang.
aku pun ndak tau apa namanya bandarnya. 
Tapi, orang kami sebut "dugu dugu", nama tempatan la tu. Bunyi memang pelik.

Berdasarkan pengamatan, ia kelihatan seperti siput babi yang tiada cangkerang. Mungkin spesis sea slug. 

Macam jinak juga sebab ada try pat on it. Mungkin sebab dia lambat gerak, so dia tidak dapat lari dari tanganku yang gatal ni.

Jeng! Jeng! Jeng!
Ini dia siput kahanga  (nama tempatan) yang konon-kononya popular... dia malu tu, sebab tu ndak keluar. 

Panjangkan kaki, nampak tapak sulaiman/ starfish bukan Patrick sebenar.

Tangan yang gatal, memungut si bintang.
Dia tengah melambai2 gembira, macam Patrick juga. Tenung lama-lama, tetiba aku geli tengok tangan dia yang banyak jejari mulus tu. ~oo my! goosebumps all over my body~

I actually wanted to find the big starfish. It's big, bigger than my palm. With some interesting colors. 

Google image

spesis yang macam ni la.. bukan yang kecik macam gambar sebelumya.

Tetiba teringat lirik lagu Limpbizkit; "The chocolate starfish". Apa la konon kena-mengena.

Hmmm, maybe, kalau rajin2 jalan dapat jumpa dia;-
Google image
Puih!

Jalan-jalan lagi, jumpa bulu babi... bukan bulu khinzir! Memang itu  namanya .

The name is sand dollar. If you wanna know more, go google it. This blog owner has limited knowledge too.

Haiya! aku... suka sangat mengutip benda bukan2... karang terkutip makhluk berbisa.

Time kecik2 dulu, suka sangat kumpul benda ni. It's fragile. Tapi, yang ni sebenarnya sudah mati. 

Ukiran ni memang original ek.. tiada masaku mengukir2 atas batu karang ni tau.

Nah! ni dia landak laut a.k.a tayum a.k.a sea urchin.




Tulah en. tayum malas berjalan macam aku, tengok, ketuhuran dia.

Enough with the little sea creature images. There are still a lot of unknown creatures stored there. 

I wish I am not lazy to go around, but since this freaking kaki were so lazy to move ahead, even in the fresh morning, so I patah balik. 

The exploration ended here. Jauh sudah tu konon aku jalan.
Ntah apa pakcik pokok ni buat sini! This is Pokok Bakau. 

Nanti dalam masa 10 tahun, adalah tu pokok bakau tumbuh dekat kawasan ni.

Time kecik suka kasi letup2 tu rumpai yang berbelon tu.

Now, off to darat. Tiada yang menarik, cuma pokok-pokok.

Ni, asam jawa a.k.a tamarind yang masih muda.


Hmm.. sedapnya makan campur garam + lada.


Limau yang di tanam di tepi tangga.


Erk... ada makhluk la...

Rezeki Allah, kita kongsi2 ek En. Tupai.


Mungkin time ni around 10.00 am.


Ni waktu petang. Fuyooo... sebelah macam mau hujan lor.

Owh! Twilight~~

Tamatlah penjelajahan sekejap di kampung saya.


My previous entry has the image of giant clams (kima) and sea anemone (bobohan).


P/S : Can't wait for my friend, Amira to come and visit me here la... I really want to bring her here. Mau ajar dia berak celah batu.
Warning Shots:

2 comments:

  1. bestnya your kampung halaman..ada laut dan macam2 khazanah alam... was here singgah2 lihat2 yr nice picas-picas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur sb masih dibagi pinjam lagi khazanah alam ni. Dan terima kasih sudi singgah :D.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Hoist to 'em

Blogged.my Blog Directory & Search engine

how many be 'ere?

sum o' spies

Networkblogs Buckos