Pages

Thursday, 15 December 2011

Kenapa babi diharamkan??

 


Ketika Imam  Muhammad Abduh mengunjungi Perancis. Mereka bertanya kepadanya mengenai  rahsia diharamkannya babi dalam Islam
Mereka bertanya kepada Imam, "Kalian  (umat Islam) mengatakan bahawa babi haram, kerana ia memakan sampah yang  mengandung cacing pita, mikroba-mikroba dan bakteria-bakteria lainnya.  
 
Hal itu sekarang ini sudah tidak ada. Kerana babi diternak dalam peternakan moden, dengan kebersihan terjamin, dan proses sterilisasi yang mencukupi. Bagaimana mungkin babi-babi itu terjangkit cacing pita atau bakteria dan mikroba lainnya.?"  
 
Imam Muhammad Abduh tidak menjawab pertanyaan itu, dan dengan kecerdikannya beliau meminta mereka untuk menyediakan dua ekor ayam jantan beserta satu ayam betina, dan dua ekor babi jantan beserta satu babi betina. Mengetahui hal itu, mereka bertanya, "Untuk apa semua ini?" Beliau menjawab, "Penuhi apa yang saya pinta, maka akan saya perlihatkan suatu rahasia."  
 
Mereka memenuhi apa yang beliau pinta. Kemudian beliau memerintahkan agar melepaskan dua ekor ayam jantan bersama satu ekor ayam betina dalam satu kandang. Kedua ayam jantan itu berkelahi dan saling membunuh, untuk mendapatkan ayam betina bagi dirinya sendiri, hingga salah satu dari keduanya hampir tewas.  Beliau lalu memerintahkan agar mengurung kedua ayam tersebut.  
 
Kemudian beliau memerintahkan mereka untuk melepas dua ekor babi jantan bersama dengan satu babi betina. Kali ini mereka menyaksikan keanehan. Babi jantan yang satu membantu temannya sesama jantan untuk melaksanakan hajat seksualnnya, tanpa rasa cemburu, tanpa harga diri atau keinginan untuk menjaga babi betina dari temannya.  
 
Selanjutnya beliau berkata, "Saudara-saudara, daging babi membunuh 'ghirah' orang yang memakannya. Itulah yang terjadi pada kalian. Seorang lelaki dari kalian melihat isterinya bersama lelaki lain, dan membiarkannya tanpa rasa cemburu, dan seorang bapa di antara kalian melihat anak perempuannya bersama lelaki asing, dan kalian membiarkannya tanpa rasa cemburu, dan was-was, kerana daging babi itu menularkan sifat-sifatnya pada orang yang memakannya."

NOTE: IT'S ALL YOURS TO JUDGE

~Wallahualam~ Disclaimer: All materials are taken from other websites.P/S: Aku lupa yg aku ada blog, sb tu aku, aku lupa mo tulis.. lalala
Warning Shots:

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

sum o' spies